måndag 16 februari 2015

6 års fasen har börjat

I vår blir Josefine 6 år och för ett par veckor sedan började nästa utvecklingsfas som ett brev på posten.

Läste detta på psykologiguiden.se


6 år. Efter den lugna 5-årstiden kommer 6-årstiden som är betydligt stormigare. Det är som om barnet får en stark oro i både kroppen och i själen. Känslolivet åker berg- och dalbana. 6-åringen är skör. Många får psykosomatiska symtom, ont i magen är till exempel mycket vanligt. Precisionen och koordinationen är ofta sämre nu än tidigare.

Vid 6 år är barnet vetgirigt och har lätt för att lära. Han vill ha ordentliga svar, kan argumentera och kompromissa. Gillar att tävla och få beröm. Vill gärna "styla". Kan ta mer ansvar än tidigare.

Kroppen förändras snabbt, drar iväg på längden, kroppens proportioner blir mer som vuxnas. Det är svårt att sitta still, 6-åringen är glad och rastlös.

Det viktigaste i 6-årigens liv är förstås att skolan börjar. Efterlängtad av en del, en jobbig förändring för andra. Men de flesta klarar denna omställning ganska bra efter en tid.

Det känns ju lugnande att veta att Josefines nya beteende är som det ska vara :)
Nu gäller det "bara" att en annan inte gör "fel" i vissa situationer. Hur vet man om man gör rätt? Allt jag vill är ju att hjälpa barnen att bli självsäkra och trygga i sej själva.. Någon som har facit?

Inga kommentarer: